UnCommons:Welkom

From UnCommons, a dumping ground for unfiles.
Jump to navigation Jump to search
Welcome page in other languages:

English | galego | 日本語 | Nederlands | português | suomi  | +/−

Wat is Uncyclomedia Commons?

Uncyclomedia Commons is een verzameling van vrije media die wordt onderhouden door vrijwilligers in plaats van betaalde kunstenaars. De naam "Uncyclomedia Commons" is afgeleid van Uncyclomedia, de organisatie die alle Uncyclomedia projecten beheert, en van het woord "common" (gemeenschappelijk), omdat de inhoud wordt gebruikt door allerlei verschillende Uncyclomedia-projecten. Uncyclomedia Commons is een centrale verzamelplaats voor media met een vrije licentie, zoals foto's, diagrammen, animaties, muziek, gesproken teksten, videofragmenten, en alle soorten media die bruikbaar zijn voor Uncyclomedia-projecten.

Uncyclomedia Commons gebruikt dezelfde wiki-technologie als Uncyclopedia zodat iedereen eenvoudig, zonder technische kennis, de inhoud kan bewerken via een webbrowser. Mediabestanden op Uncyclomedia Commons zijn niet alleen beschikbaar op de website zelf, maar ook op alle andere Uncyclomedia-projecten. Ze kunnen eenvoudig direct worden ingevoegd op pagina's van alle Uncyclomedia-projecten.

Uncyclomedia Commons werd gestart op 7 september 2004. Op 24 mei 2005 waren er voor het eerst meer dan 100.000 bestanden aanwezig. Op dit moment bevat Uncyclomedia Commons 268,077 bestanden en 30 verzamelingen (aantallen in Engelse notatie). Meer achtergrondinformatie over het project staat in de general disclaimer, bij het artikel op Uncyclopedia en bij de pagina op UnMeta-wiki.

In tegenstelling tot veel andere mediaverzamelingen is de inhoud van Uncyclomedia Commons vrij. Dit betekent dat het iedereen toegestaan is de bestanden hier vrij te kopiëren, te gebruiken en te wijzigen, zolang de bron en de auteur worden vermeld en het bestand onder dezelfde voorwaarden verder wordt verspreid. De database van Uncyclomedia Commons en de teksten zijn onder de GNU-licentie voor vrije documentatie gelicentieerd. De voorwaarden voor elke afzonderlijke afbeelding zijn op de bijbehorende beschrijvingspagina te lezen. lees meer over de voorwaarden voor het gebruik

Als u vragen of problemen heeft over het uploaden van afbeeldingen en andere bestanden, kunt u die stellen op de Nederlandstalige helpdesk van Uncyclopedia of op de Engelstalige helpdesk van Uncyclomedia Commons.

Neem deel

U kunt Uncyclomedia Commons verbeteren als u meehelpt met wat u het beste kunt:

Voeg eigen werk toe

Als u een goede fotograaf bent, aarzel dan niet om uw waardevolle foto's toe te voegen. Als u een goede tekenaar bent, kijk dan eens welke afbeeldingen en animaties hard nodig zijn. Als u een goede muzikant of acteur bent, aarzel dan niet om de opnames van uw vrije stukken hier te plaatsen.

Help met uw vaardigheden

U hoeft natuurlijk niet uw eigen werk te uploaden. Er is genoeg ander belangrijk werk te doen:

Geef iets van uw tijd

U hoeft geen artiest te zijn of goede hulpteksten te kunnen schrijven. Als u zich goed voelt bij het scheppen van orde uit chaos, dan kunnen we uw hulp goed gebruiken!

  • Elke keer als u een bestand ziet met onvolledige licentie- of broninformatie, label het dan met: {{subst:nsd}}.
  • Herstel een weesbestand: categoriseer een afbeelding of plaats het in een galerij).
  • Geef een niet gecategoriseerde pagina een categorie.
  • Nomineer of stem op een genomineerde afbeelding (alleen na registratie).
  • Word een FlickrLickr-vrijwilliger — erg leuk!
Registreer u

Om te kunnen uploaden op Uncyclomedia Commons moet u aangemeld zijn. U kunt zich registreren via de link "Log in / create account" in de rechterbovenhoek. Er wordt een gebruikersnaam gevraagd die bij al uw uploads en wijzigingen op afbeeldingen en teksten verschijnt. Als u alleen pagina's wilt aanpasssen hoef u niet aangemeld te zijn, hoewel we u dat wel willen aanraden.

Eerste stappen gids

Onze hulp bij uw eerste stappen en onze FAQ kan uw gids zijn na registratie. Er wordt uitgelegd hoe u de interface instelt, zoals bijvoorbeeld de taal, hoe u bestanden kunt uploaden en ons licentiebeleid. U hoeft niet direct technische vaardigheden te hebben om hier te kunnen meewerken. Wees stoutmoedig en ga uit van de goede bedoelingen van anderen. Dit is een wiki - het is echt eenvoudig.

Meer informatie is te vinden in het Gebruikersportaal. U kunt vragen stellen in De Kroeg of op het IRC-kanaal #wikimedia-commons.

Bestanden op Uncyclomedia Commons zijn opgedeeld in categorieën en galerijen. Een overzicht van de categorieën staat op de Hoofdpagina.

Andere diensten en software

Het is mogelijk dat u bang bent dat het te moeilijk voor u is of wellicht wilt u heel veel bestanden uploaden. Dan kunt u gebruik maken van de bestanden uploaddienst zodat anderen bestanden voor u uploaden. Als u zelf grote hoeveelheden bestanden wilt uploaden, dan is het programma Commonist een goed hulpmiddel. Kijk op de softwarepagina voor nog meer hulpmiddelen.

We hopen dat u veel plezier beleeft aan uw verblijf op Uncyclomedia Commons.

UnCommons:Welcome/interwiki